De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) kan veel gynaecologische aandoeningen succesvol behandelen. Dat kunnen problemen zijn rond de menstruatie, zoals PMS en pijn of hevig bloedverlies, maar ook klachten tijdens de zwangerschap en voor en na de bevalling. Zelfs als het je niet lukt om zwanger te worden, kan de TCG een belangrijke ondersteuning zijn.

Vrouwenkwalen

 
Gynaecologische aandoeningen worden ook wel ‘vrouwenkwalen’ genoemd. Dat klinkt alsof het maar aanstellerij is, terwijl ze je dagelijkse leven behoorlijk kunnen verstoren. Met acupunctuur en fytotherapie zijn klachten rondom zwangerschap, menstruatie en menopauze zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn en rugpijn, goed te behandelen.
José: ‘Voordat ik begon met acupunctuur, had ik chronisch last van blaasontstekingen. Nu vrijwel niet meer.’

Hulp bij een kinderwens

 
Zwanger worden gaat helaas niet bij iedere vrouw zomaar. De TCG kan je helpen spontaan zwanger te worden door de eisprong te stimuleren, de kwaliteit van sperma en eicel te helpen verbeteren en door de innesteling te bevorderen.
 
Bovendien kun je met een combinatie van acupunctuur en Chinese kruiden in bepaalde situaties een miskraam helpen voorkomen. Zit je al in een IVF-traject, dan kan acupunctuur een prima ondersteuning zijn en bovendien helpen de negatieve effecten van de hormoonstimulatie te verminderen. Uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur rond de terugplaatsing de kans op succesvolle innesteling vergroot.

Voor en na de bevalling

 
Acupunctuur en zwangerschap
 
Acupunctuur, waar nodig aangevuld met fytotherapie, kan ook de bevalling soepeler laten verlopen en klachten ervoor, tijdens en erna verlichten. Zo kan acupunctuur helpen een stuitligging te draaien en helpen de bevalling op gang te brengen. Na de bevalling kan een TCG-behandeling borstvoeding stimuleren, een dreigende borstontsteking voorkomen en ook bij de behandeling van een postnatale depressie ondersteunen.
‘Door vrouwen met een kinderwens voedings- en lifestyleadviezen te geven, geven we ze instrumenten
in handen waarmee ze zelf de omstandigheden om zwanger te worden positief kunnen beïnvloeden.
Daardoor voelen ze zich vaak al minder machteloos.’
Copyright 2013 Marsman & Van der Ham Acupunctuur en Chinese fytotherapie  |  Designed by: Linda Luiks